Lanserer plattform med skreddersydd kompetanse for fremtidens havromsoperasjoner

MIDAS Academy samler et mangfold av kompetansetilbud innen automatisering og autonomi.
– Vi tror kunnskapen som deltakerne får gjennom MIDAS Academy kan være med på å gjøre hele næringen rustet for fremtiden, sier NTNU-professor Ole Andreas Alsos, som leder satsningen.

Bilde av en ferge med folk på. vannet er speilblankt.
Den autonome fergen milliAmpere2 er en av satsningene i MIDAS-prosjektet. Her fra oppstarten av driften i 2022. Foto: Kai T. Dragland/NTNU.

Plattformen ble lansert denne uka og vil være en læringsarena for utviklere og operatører av autonome systemer i marin og maritim næring. MIDAS Academy vil gi teknologer, designere og forretningsutviklere tilgang til fleksible og praksisnære kurs, utviklet i samarbeid med noen av landets fremste kunnskapsmiljøer og næringsklynger.
Satsningen er en av hovedleveransene fra NTNUs kapasitetsløftprosjekt MIDAS, i samarbeid med SINTEF, Digital Norway, Ocean Autonomy Cluster og GCE Blue Maritime Cluster, med finansiering fra Forskningsrådet.

Kompetanse som dekker brukernes behov 

MIDAS Academy samler et mangfold av kompetansetilbud innen automatisering og autonomi – fra korte introduksjonskurs til studiepoenggivende emner og erfaringsbaserte masterprogram.

— For eksempel, vil ett av emnene gi kursdeltakerne innsikt i menneskelige faktorer og menneskesentrert design for sikkerhetskritiske miljøer, forklarer Ole Andreas Alsos.
Menneskesentrert design står sentralt i et av de nye emnene som NTNU tilbyr gjennom MIDAS Academy. Det fokuserer på å forstå brukernes behov, evner og begrensninger gjennom hele designprosessen. Målet er å utvikle systemer som er intuitive, effektive og trygge og som forbedrer brukeropplevelsen. Innenfor marine og maritime operasjoner, spesielt i kontrollrom for autonome skip, er menneskesentrert design avgjørende for å sikre at operatørene kan overvåke og kontrollere fartøyene på en sikker og effektiv måte.

Bilde av professor Ole Andreas Alsos. Han har på seg en mygg, og står på en scene. Bak han er det et prosjektorbilde av vann og en liten skute. Han har på seg en sort dressjakke.
Professor Ole Andreas Alsos fra Fakultet for arkitektur og design leder satsningen med MIDAS academy. Foto: Malin Sveinsdotter Lystad / Fremtidens Industri.

Utviklet sammen med bransjen

MIDAS Academy er et resultat av et tett samarbeid mellom NTNU, næringsklynger og maritim industri, og bedriftene samarbeider tett med forskerne i utforming av innholdet, slik at tilbudet alltid er relevant og oppdatert etter bransjens behov.
Satsningen tas godt imot av næringen:
— Mange bedrifter opplever at kompetansetilbudene er fragmenterte. MIDAS Academy er et forsøk på å samle de ulike ressursene og gjøre læringsreisen enklere og mer oversiktlig, sier prosjektleder Knut Tore Aurdal i GCE Blue Maritime Cluster.

— Vi er veldig glade for å kunne lansere MIDAS Academy til nytte for folk som jobber i havromsnæringen, sier Ole Andreas Alsos, MIDAS-leder og professor ved Institutt for Design.

Les mer om MIDAS Academy her.