– Vi håper at denne tverrfaglige masteren kan gi etterspurt kompetanse som kan brukes i mange sammenhenger, også av folk med varierte faglige bakgrunner, sier Emil Bakke, stedlig leder for Institutt for design i Gjøvik. Han sier også at det er nytt at man kan ta en master i design uten å ha designutdanning fra før.
– Studiet er primært nettbasert med fysiske samlinger i Gjøvik, noe som gjør det tilgjengelig for søkere fra hele landet. Studiet gir store muligheter for fordypning, og tilpasser seg studentenes interesser og kompetanse, forteller Bakke. Han forteller at masterstudentene også vil få erfaring med forskning gjennom deltakelse i ulike forskningsprosjekter ved Institutt for design, med vekt på samspill, form, teknologi og bærekraft.
Design som verktøy for endring
Masterprogrammet skal gi kunnskap, verktøy og metoder for å drive endringsprosesser for fremtidens teknologisamfunn gjennom design. Studentene vil lære hvordan design kan bidra i tverrfaglige team som skal løse komplekse problemstillinger i ulike organisasjoner og sektorer. Studiet vektlegger kritisk tenkning, innovasjon og bærekraftige prinsipper.
Målet er at studentene skal kunne bidra til å samskape gode og helhetlige tjenester og systemer. Masteren har en tverrfaglig tilnærming og retter seg mot søkere med bakgrunn fra design, innovasjon, digitalisering, samfunnsvitenskap, IT, humaniora, mediefag og markedsføring.
Vil utdanne «endringsagenter»
Studiet er aktuelt både for de som vil bygge videre på en bachelorgrad i design eller andre fag. Mastergraden i design er også relevant for yrkesaktive som ønsker å styrke eller formalisere sin kompetanse, eller skifte retning. Kompetansen er spesielt relevant for dem som jobber innen designfeltet, som UX og tjenestedesign, men også for rådgivere og andre som jobber med strategi, endringsprosesser og innovasjon.
– Vi ønsker å utdanne «endringsagenter», der design gir rammen for å utvikle kompetanse som kan være en viktig nøkkel i bedre endrings- og innovasjonsprosesser, sier studieprogramleder Mari Eyde Bjerck. Denne kunnskapen er relevant både i privat og offentlig sektor. Hun peker på at samfunnet står overfor store endringsprosesser knyttet til digitalisering og ny teknologi, og at design kan spille en viktig rolle i å utvikle bedre systemer og tjenester.
Hva kan du bli?
– Kompetansen fra studiet vil for eksempel være nyttig i offentlig sektor, hvor brukermedvirkning og samskaping er sentralt. Designverktøy kan bidra til gode, helhetlige systemer ved å kvalitetssikre kunnskapsgrunnlag, forankring og implementering. Helsevesenet er et eksempel på et viktig område der design kan bidra til å sikre at digitalisering støtter de ansatte i deres arbeid, i stedet for å bli en barriere, sier Mari Eyde Bjerck.
Studiet gir kompetanse til å bidra i designdrevet utvikling av digital teknologi, endringsprosesser og samskapende aktiviteter. Etter endt utdanning kan man for eksempel jobbe som tjenestedesigner, designstrateg, innovasjonsleder, designkonsulent eller sosial entreprenør.